19. kesäkuuta 2012

Meillä on vaihtoehtoja


Mitä pahaa Euroopan vakausmekanismissa (EVM; eng. European Stability Mechanism (ESM)) oikeastaan on? Jos tämä asia on jäänyt sinulle epäselväksi, lue Antti Ronkaisen artikkeli "Kansojen varallisuuden ryöstöretki: Näin toimii Euroopanpysyvä vakausmekanismi".

Jyrki Katainen (Suomen pääministeri 22.6.2011 alkaen) ja Jutta Urpilainen (Suomen valtiovarainministeri 22.6.2011 alkaen) saarnaavat, että ”meillä ei ole vaihtoehtoja”, eivätkä opposition suulla puhuvat Perussuomalaisetkaan (r.p.) osaa kaikesta kritiikistään huolimatta kertoa minkäänlaisia vaihtoehtoja harjoitetulle politiikalle. Hallituksen puheista ja opposition vaihtoehdottomuudesta huolimatta Euroopan mailla on taloustieteellisesti perusteltu vaihtoehto, jota hallitukset eivät näytä edes harkinneen.

Ratkaisu Euroopan velkakriisiin ei edellytä mitään vakausmekanismeja eikä tukipaketteja. Velkaongelman ydin on siinä, että valtiot joutuvat lainaamaan yksityiseltä pankkisektorilta rahaa ja maksamaan lainan niille korkoineen. Rahan luominen on jo pitkään ollut yksityisen pankkisektorin oikeus. Tukipaketit eivät mene kriisimaiden tukemiseen. Ne menevät näille maille lainoja myöntäneiden pankkien pelastamiseen. Lex Monetae -periaatteen mukaan kuitenkin jokaisella valtiolla on oikeus päättää omasta rahastaan.

Valtioiden ei tarvitsisi lainata rahaa yksityisiltä pankeilta. Sen sijaan valtiot voisivat perustaa omat julkiset keskuspankit, joille monopolisoitaisiin oikeus luoda uutta rahaa. Mikäli valtio ottaisi rahanluonnin omaksi tehtäväkseen, se voisi rahoittaa julkista talouttaan ilman lainarahaa. Näin valtionvelkaa ei syntyisi – ei syntyisi velkakriisiä, ei tarvittaisi tukipaketteja eikä EVM:n kaltaisia järjestelmiä. Valtiolla riittäisi näin aina tarpeeksi rahaa julkisten palveluiden ylläpitoon. Muun muassa Pohjois-Dakotassa on julkinen keskuspankki, mikä on säästänyt sen talousvaikeuksilta ainoana Yhdysvaltain osavaltioista.

Siitähän seuraa hyperinflaatio!” huudetaan vastaan. Tämä rahan kvantiteettiteoria on uusklassisen taloustieteen perusoppeja, ja siihen uskovat niin Urpilainen kuin Katainenkin. Uuschartalistiset taloustieteilijät ovat kuitenkin eri mieltä. Esimerkiksi Zimbabwen hyperinflaatio ei johtunut rahan luomisesta, vaan aivan muista tekijöistä. Esimerkkinä tulisi pitää ennemminkin Kiinaa.

Jos haluat tietää asiasta syvemmin, tutustu seuraaviin artikkeleihin:

Vaihtoehtoja meillä eurooppalaisilla on, vaikka Katainen ja Urpilainen eivät niistä mitään näytä ymmärtävänkään.

J. J. Rintala / Turun torikokous (Occupy Turku)